50 jaar Bemo Rail – Gerben Fidder Projectmanager Rail

Gerben Fidder werkt sinds 2018 bij Bemo Rail. Hij is één van de nieuwere collega’s die graag zijn ervaring bij Bemo Rail deelt.

Gerben: “Bemo Rail is een dynamisch bedrijf, we geven niet snel op en houden van uitdagingen. Geen project is te gek. Of het nou in Zweden, Frans-Guyana, Curaçao, of een blusspoor is, Bemo staat er, linksom of rechtsom. Wij regelen het. Dat is toch echt wel iets om trots op te zijn. Bemo is echt uniek en dat komt mede doordat we zowel de rail- als rangeertechniek in huis hebben. Door die combinatie en de 50 jaar ervaring, kunnen we alles aan op het gebied van railtechniek!”

Gerben (rechts) met collega’s tijdens een project bij Tata Steel

De stap naar Bemo Rail
Gerben: “Voor ik de stap gemaakt heb naar Bemo, heb ik circa 17 jaar bij een ingenieursbureau gespecialiseerd in bouw, civiel en werktuigbouw gewerkt. De ervaringen van mijn vorige loopbaan lagen veelal op het gebied van project- en constructiemanagement.  In de eerste jaren was ik opzichter/toezichthouder en daarna projectcoördinator. In die periode heb ik meerdere renovatieprojecten gecoordineerd met betrekking tot kraanbanen. Later ben ik doorgegroeid naar constructiemanager/projectleider. In deze rol ben ik door mijn ervaringen met kraanbanen gevraagd door een staalfabriek om beheerder te worden van kraanbanen tussen de 40 en 500 Ton lift.

Ik ben 8 jaar beheerder geweest en heb veel geleerd over het beheer en onderhoud aan kraanbanen in een productieomgeving. Hierna ben ik aangesteld als projectleider constructiemanagement bij het ingenieursbureau. In die periode kwam ik in aanraking met Bemo Rail, tijdens een project aan het blusspoor bij de Kooksfabriek 1 op Tata Steel. Met veel inspanning en plezier zijn toen werkzaamheden aan het blusspoor uitgevoerd.

Wat ik me nog goed kan herinneren van het project was dat er geen enkele firma zijn vingers hieraan durfde te branden, vanwege de technische ingewikkeldheid en bijbehorende coördinatie hiervan. Maar Bemo durfde het aan. Ik heb toen intensief samengewerkt met Bemo. Het project was een enorme  uitdaging, met ingewikkelde obstakels. We hadden dagelijks steeds 3 uur stilstand waarna de productie weer door moest gaan. Ik vond het heel mooi dat Bemo de flexibliteit had, ook in woord en gesprek, om technische obstakels op te lossen en de werkzaamheden tot een goed einde te brengen. Het sierde Bemo dat er op deze wijze samengewerkt kon worden, ook als het wel eens tegenzat.

“Daar zou ik wel bij willen horen”, dacht ik toen wel eens.

Na het afronden van het project was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het toeval trof dat ik door George Nieuwland werd geattendeerd op een functie als Projectleider Railtechniek bij Bemo Rail. Ik ben op gesprek geweest en was eigenlijk gelijk enthousiast. Mijn ervaring in de railtechniek kon verder gespecialiceerd en ontwikkeld worden en natuurlijk de switch van de rol als opdrachtgever naar aannemer, die volledig nieuw was voor mij. Het voelde aan als een nieuwe en frisse uitdaging voor het verdere verloop van mijn loopbaan. Eenmaal aangenomen voelde Bemo aan als een warme deken en ik werk  hier met veel plezier. Leuke collega’s en een goede saamhorigheid dragen hieraan bij.

Op het gebied van railtechniek bieden we bij Bemo Rail eigenlijk het complete pakket aan. We maken, verkopen en monteren verschillende soorten rails en aanverwante producten zoals klemplaten, dwarsliggers, stootbuffers etc.

De projecten zijn vaak langlopende trajecten die starten bij het interesse wekken van de klant, gevolgd door een bezoek op locatie en het maken van een offerte op maat. Als de opdracht gegeven wordt, start het interne traject van de inkoop tot de werkvoorbereiding, waarbij ik zorg voor de juiste stukken, materialen, planning en mensen. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat de voorman en het team dat de klus gaat uitvoeren goed geïnformeerd zijn. Ik ben er bij de opstart ook altijd bij, dat vind ik belangrijk. We doen het samen en gaan de klus als team aan. Ik ben blij met de mooie resultaten en trots op de resultaten die we boeken als team!

Gerben samen met Teun Druijf (directeur) bij een project in Zweden.

Tronox
Tronox is een voorbeeld van een mooi project. Er werd een complexe vraag bij ons neergelegd. Het betrof en grote en zware oven die stond opgesteld op zes rails die parallel aan elkaar lagen in een goot met een lengte van 45 meter. Het fornuis was van binnen met vuurvast metselwerk bekleed. Vuurvaste stenen worden niet gelijmd met specie, maar het klemt zichzelf vast door uitzetting. Het grote risico was dat het vuurvast metselwerk zou beschadigen door het opvijzelen van de oven.  Bemo moest het fornuis opvijzelen om de railconstructie en de wielen van het fornuis te kunnen vervangen. Bij Bemo wilden we die uitdaging wel aangaan en met succes. Het is zo goed gegaan, dat we kort na het uitvoeren van het eerste fornuis ook de tweede mochten uitvoeren en komend jaar het derde en laatste fornuis.”

De toekomst van Bemo Rail
“We zijn intern bezig met meer projectmatig werken, waarbij we als één team met alle afdelingen en facetten van het bedrijf samenwerken. Dit zorgt ervoor dat we nu en in de toekomst nog betere resultaten kunnen leveren als bedrijf. We zijn als bedrijf continu in een proces van ontwikkeling en verbetering. We helpen elkaar met de verschillende expertises om een project tot een succes te maken, waardoor we gezamenlijk op een hoog niveau kunnen opereren, met als doel de klant tevreden te stellen.

Onze engineeringsafdeling is samen met onze afdeling railtechniek continu bezig met vernieuwingen en innovaties. Zo onderzoeken we de diverse mogelijkheden voor nieuwe materialen die beter zijn voor het klimaat, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Op deze wijze is Bemo klaar voor de toekomst.

Mijn ervaring na anderhalf jaar: Bemo is een leuk en divers bedrijf waar je als persoon wordt uitgedaagd. Door die uitdaging leer je snel en veel in een korte tijd. Je mag er als persoon zijn, er is ook ruimte voor de persoonlijke kant. Het is fijn om te merken dat mensen onderling wat voor elkaar  over hebben.”

 

Deel dit artikel