Bemo Rail gaat ondergronds

Bemo Rail gaat voor het Atlantikwall Museum in Noordwijk samen met het vrijwilligerskorps van het museum, 100 meter lorriebaan terugbouwen.

“Het Atlantikwall Museum Noordwijk bestaat uit een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op 250 meter van de Bosweg, aan de Verlengde Bosweg 1, ligt aan het fietspad in de duinen Batterij Noordwijk, bestaande uit een vuurleidingsbunker, geschutsbunkers, munitiebunkers en woonbunkers verbonden door een gangenstelsel. Vrijwilligers hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het mogelijk te maken verschillende bunkers en het gangenstelsel open te stellen voor publiek.” We zijn als Bemo Rail trots dat we kunnen bijdragen aan dit unieke historische project.

“De noordduinen van Noordwijk werden voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog gebruikt als golfterrein. Eind 1940 is dat veranderd, de Duitse marine had het oog laten vallen op dit stuk duingebied en legerde er ruim honderdtachtig soldaten. Voor deze soldaten moesten woonverblijven, wasruimtes en gevechtsopstellingen gebouwd worden. Zo’n 80 werken zijn er gedurende de oorlog gebouwd, variërend van een houten douchegebouw tot zware bunkers met wanden van soms wel drie meter dik. De bouw van de grootste bunker, de S414, ging gepaard met een betonverbruik van 2400 kubieke meter. Vandaag de dag zou een grote beton-vrachtauto driehonderd ritten moeten maken voor enkel die ene bunker. Het is dus geen wonder dat de Duitsers een spoorlijn tot bij de bunkers maakten om het beton aangevoerd te krijgen. Een enorme logistieke klus.”

Bron en meer informatie: https://atlantikwall.nl/ 

Deel dit artikel